Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek dwukolorowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło 20 dkg
cukier puder 10 dkg
cukier waniliowy 2 torebki
żółtko jajek 4 sztuki
budyń waniliowy 1 torebka
mleko 400 ml
galaretka cytrynowa 1 sztuka
winogrona białe po 40 dkg
winogrona czerwone po 40 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek dwukolorowy

Do miski przesiać mąkę, dodać kawałki masła, cukier puder, 1 cukier waniliowy i 2 żółtka, wyrobić na gładkie ciasto, schłodzić. Z mleka, żółtek, budyniu w proszku i pozostałego cukru waniliowego przygotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Winogrona umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usunąć z nich pestki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić. Ciasto rozwałkować, umieścić na wyłożonej pergaminem blasze, piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni, wystudzić. Na spodzie rozsmarować krem budyniowy, ułożyć na nim owoce, rozprowadzić na nich galaretkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 24.10.2011 21:34
smaczne ciasto
Anna138 24.08.2011 16:47
smaczne
Margo1 09.09.2010 12:52
lubię takie smakołyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak