Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzebień ze schabu z boczkiem i serem

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
3 ząbki czosnku
sól
Papryka słodka mielona Prymat
plastry sera zółtego (gouda)
plastry boczku surowego wędzonego
oliwa
schab 1,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Grzebień ze schabu z boczkiem i serem

Schabu ponacinac jak na kotlety ale nie do konca, tak aby powstał \"grzebien\". Mieso posolić, popieprzyc, natrzec czoskiem rozgniecionym, oprószyc papryka słodka. Ewentualnie przyprawic wg gustu. Nastepnie w szczeliny powkladac po plastrze boczku i plastrze sera żółtego. Schab obwiązać sznurkiem, zawinac w folie, włożyc do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 45 minut w 180st. Po tym czasie odwinać z folii i włozyc ponownie do naczynia, obłozyć plastrami cebuli i plasterkami czosnku, polac z wierzchu oliwą, i piec 20 minut Po tym czasie zdjełam przykrywke i podpiekałam jeszcze góre 10-15 minut. Zdjac sznurek. Kroic ukosnie do warstw. Wychodzi bardzo smaczna pieczen i nie ma obawy, ze schab wyjdzie suchy, jest delikatny, soczysty i aromatyczny. .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina 24.02.2024 16:17
Schabik zawsze wychodzi przepyszny. Mąż uwielbia. Teraz też już jest w piekarniczku
angelika14 18.03.2012 12:54
fajny przepis
danusia19671 03.11.2010 15:53
dobry pomysł na schab
Jolanta40 12.09.2010 12:59
świetnie wygląda :)
ZEWA 11.09.2010 15:33
ale smakowicie wygląda
Ewa111 09.09.2010 13:47
dobry pomysł na schab inaczej
Małgorzata113 09.09.2010 09:11
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak