Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 1/2 szkl
śmietana gęsta 1/2 szkl
margaryna 10 dag
cukier 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cynamon Prymat
aromat waniliowy 1 szt
jabłka 1 kg kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną, śmietaną i żółtkami. Zagnieść ciasto, następnie schłodzić je w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i ułożyć na blaszce, posypać mąką ziemniaczaną. Jabłka obrać, usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na cieście i posypać cukrem pudrem i cynamonem, skropić lekko aromatem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach, nakłuć widelcem, piec około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika168 02.12.2010 19:59
pycha
Roman5 14.10.2010 01:17
słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak