Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie kakaowe z bitą śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dkg
kakao ciemne 1 łyżka
masło 3 łyżki
jajko 3 szt
kremówka 0,5 l
czekolada deserowa 2 szt
cukier 5 łyżek
woda 250 ml
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie kakaowe z bitą śmietaną

Dzień wcześniej przygotować śmietanę. Do kremówki dodajemy pokrojoną czekoladę i cukier, podgrzewamy aż się rozpuści i dobrze chłodzimy. Ptysie;
zagotować wodę z solą i masłem, dodać mąkę wymieszaną z kakao. Gotować aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Przestudzić i dodawać po jednym jajku energicznie mieszając. Robimy kleksy i pieczemy 25 min w 220 st. Ostudzić. Zimną kremówkę ubijamy i nadziewamy przekrojone ptysie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 16.11.2013 18:25
super, extra
Motorek 07.06.2013 09:46
extra ptysie
Natalia/tubisiek 17.09.2012 21:27
muszą być smaczne :)
m1monika 11.09.2012 10:40
super!!!
Krystyna32 11.05.2012 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak