Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwowica

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1 kg
rodzynki 2 lyzki
suszone śliwki 10 dkg
laska wanilii
cukier 50 dkg
spirytus 0,5 kg
wódka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwowica

Śliwki umyć, osuszyć, przekroic na pół, wyjąć pestki. Rodzynki, suszone sliwki dokładnie opłukać, odsączyć, dodać świeże śliwki i 3 pestki, zasypac cukrem, zalac spirytusem i odstawic na 3 tygodnie. Po tym czasie zlac płyn. Oowce zalać wódką, dodac wanilię, odstawic na 2 tygodnie, zlac płyn. Połaczyć oba płyny, przefiltrować przez np. watę, rozlac nalewkę do butelek i odstawic na pól roku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 04.06.2012 10:41
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak