Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDŻOWE CIASTO MOJEJ BABUNI.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka typ 450 1 kg
drożdże 100 g
cukier 1 szkl
mleko 2 szkl
margaryna 1/2 kost
jajko 4 szt
aromat waniliowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWE CIASTO MOJEJ BABUNI.

Z całej mąki odsypać 30 dag.
Mleko podgrzać, odlać 1 szkl.Do pozostałego dodać margarynę, rozpuścić i wystudzić.
Szklankę mleka wymieszać z drożdżami i trzema łyżeczkami cukru, wlać zaczyn do mąki.Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do innej miseczki rozbić 1 całe jajo i 3 żółtka, dodać cukier i zmiksować.
Do rozczynu dodać kogel - mogel, wystudzone mleko z margaryną, aromat i pozostałą mąkę.Wyrobić ciasto, aby odklejało się od ręki (5min).
Miskę podsypać odrobiną mąki i włożyć ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu po ściereczką, aż podwoi swoją wielkość.
Trzy keksówki natłuścić olejem.Gotowe ciasto podzielić na 3 części.Ułożyć w blaszkach, poczekać aż podrosną.Posmarować żółtkiem po wierzchu.Piekarnik nagrzać do 180\"C.Włożyć ciasto.
Można formy włożyć do zimnego piekarnika, który nagrzewając się spowoduje rośnięcie ciasta.Piec 40 min.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 22.11.2011 08:48
uwilebiam ciasta drożdżowe
Ewa104 25.08.2011 09:43
Proporcje mam identyczne a ciasto pyszne.Już ciepłe kusi,że nie można przejść obok niego obojętnie.Ten zapach....mmmm
cukiereczek 01.04.2011 09:12
super
kasiurek 12.10.2010 09:34
smak dzieciństwa, moja babcia tez takie robi:)
Margo1 08.09.2010 17:51
lubię ciasta drożdżowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak