Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smardze duszone

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg smardzy stożkowych 1
cebule 1-2
łyżek masła 4-5
kilka łyżek śmietany + 1 łyżeczka mąki opcjonalnie:
Pieprz biały mielony Prymat do smaku:
sól do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Smardze duszone

Przypominam, że w Polsce wszystkie smardze są pod ochroną! Ja jeżdżę wiosną zbierać je na Słowację i tam, razem z przyjaciółmi, robimy sobie smardzowe przysmaki.

Smardze trzeba dokładnie oczyścić w piasku i resztek ściółki. Trzeba sprawdzić każdy owocnik czy nie ma w nim, w środku, robaczków czy mrówek - najlepiej przekroić go na pół. Grzyby płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W rondlu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i mieszając smażymy aż się zeszkli. Dodajemy osączone grzyby i smażymy kilka minut a następnie dusimy kolejnych kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy solą, pieprzem i ew. dodajemy śmietanę z mąką. Podajemy jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fretka7 12.05.2020 17:06
To nie jest prawda. Smardze w Polsce są chronione tylko w lasach. W parkach ogródkach klombach można zbierać. Tam z resztą występują najczęściej
Doradca Smaku 18.05.2020 13:44
Smardze są gatunkiem częściowo chronionym w Polsce. Pod ochroną są smardze rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. Więc obie macie rację :)
jolaxa1 28.12.2011 00:03
super
mdepfs 26.01.2011 16:30
mniam \")

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak