Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka kruszaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 250 dag
jajko 1 całe
żółtko jajek 2
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
zapach migdałowy 6 kropel do smaku
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
cukier puder do ozdoby i smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kruszaczki

1.Na stolnicę sypiemy 3 szklanki mąki
2.Dodajemy margarynę
3.Margarynę i mąkę siekamy nożem
4.na środku powstałej masy ugniatamy dołek gdzie wbijamy 1 jajko i 2 żółtka
5.Sypiemy 1.2 szklanki cukru
6.Dodajemy opakowanie cukru cynamonowego
7.Kropimy zapachem migdałowym
8.Na koniec posypujemy proszkiem do pieczenia
9.Następnie ugniatamy ciasto , dokładnie aby powstała stała masa
10.Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie i przykleja się do rąk nalezy dodawać mąki do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się.
11.Kulę ciasta dzielimy na 2 części , zawijamy w folię i odstawiamy na 40 minut do lodówki.
12.Wyjąć ciasto , rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrajać szklanką lub foremkami ciasteczka.
13.Blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wyłożyć uformowane ciasteczka
14.Piec ok.15-20 minut w temp.ok 190*C
15.Udekorować cukrem pudrem bądź lukrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak