Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik torunski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

25 dag maki pszennej, 25 dag maki żytniej, 25 dag miodu, 15dag masła
cukier 20 dag
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik torunski

Do miski wsypać mąki ,dodać proszek do pieczena i sode wymieszać. Miód włożyć do rondelka, dodać przyprawe do piernika,podgrzewać na malym ogniu kilka minut. mikserem trzec maslo z cukrem, dodając stopniowo po jednym zółtku, a nastepnie dodać wystudzony miód. Białka ubic na sztywna piane. Do masy miodowej dodac śliwki, wy,ieszac nastepnie dodawac na przemian make i piane ,delikatnie mieszając. Ciasto włozyć do formy 30*10 cm. piec godz w temp.180 stopni. Wystudzić piernik polac czekolada! Przechowywać zawinięty w lniana ściereczkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak