Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z brzoskwiniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier puder 8 łyżek
sól
proszek do pieczenia
budyń śmietankowy 1 szt
cukier 6 łyżek
mleko 3 szkl
puszzka brzoskwiń 1 szt
masło 20 dag
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z brzoskwiniami

4 białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i wszystko wymieszać, stopniowo dodawać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko utrzeć na jednolitą konsystencję. Masę zmieszać z kakao, wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę i pieczemy. Proszek budyniowy, 4 żółtka i 1 szklankę mleka zmiksować razem, pozostałe mleko zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć dodać masę budyniową i wymieszać, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć, dodawać powoli budyń, następnie pokrojone brzoskwinie, wszystko zmieszać. Na spód dajemy ciemny biszkopt, dodajemy masę budyniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 13.10.2010 05:09
smaka sobie narobiłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak