Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek orzechowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy 15 dag
masło 15 dag
cukier 16 łyżek
mąka 5 łyżek
białko 3 szt
żółtko jajek 3 szt
cukier waniliowy
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek orzechowy

Orzechy zmielić. Masło ucierać z cukrem (8 łyżek). Do masła dodawać na przemian przesianą mąkę, ubitą pianę z białek i zmielone orzechy, za każdym razem wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posiekaną bułką tartą, piec 30 minut. Polewę przygotowujemy w następujący sposób: żółtka ucieramy z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Polewę kładziemy na upieczone ciasto, które dekorujemy kawałkami orzechów, wstawiamy na 5 minut do piekarnika.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 12.10.2010 01:30
wyglada zachecajaco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak