Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur mazurski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Sok z kiszone kapusty 2 szklanki
ziemniaki 0,5 kg
suszone grzybki 1/2 garść
smalec 1 łyżka
śmietana ¾ szklanki
cebula 1 sztuka
mąka 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żur mazurski

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby gotujemy oddzielnie, kroimy w paski. Przekładamy je do ziemniaków (nie wylewając wody w której ziemniaki się gotowały). Łączymy z sokiem z kapusty. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy do żurku. Z tłuszczu i mąki przygotowujemy zasmażkę, którą zaprawiamy żur, łączymy ze śmietaną. Dodajemy roztarty czosnek z solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 12.08.2011 14:12
super
pigila
pigila 15.02.2011 22:44
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak