Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 2/3 szklanki
żółtko surowe 1 sztuka
woda 1 (gorąca)
ocet winny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez

Żółtko wbić do naczynia, wkrapiać oliwę i ucierać ciągle w jedną stronę drewnianym wałkiem lub łyżką. Gdy majonez zacznie gęstnieć dodać kilka kropel octu. Na konec majonez połączyć z wywarem z jarzyn lub gorącą wodą. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Przy ucieraniu majonez łatwo się warzy trzeba wtedy dodać łyzkę gorącej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 23.02.2015 19:15
niestety kiedyś robiłam, ale mi się nie udał i zrezygnowałam
janek64 21.05.2012 14:22
Raczej idę na łatwiznę i kupuję gotowy majonez, ale warto umieć taki ucierać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak