Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne
Do miski wsypać mąkę, sól, zrobić dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatać ciasto - powinno być dość miękkie . Gdyby okazało się zbyt kleiste, podsypać mąką krupczatką.
Kulę ciasta zostawić w ciepłym miejscu pod czystą lnianą ściereczką aż podwoi swą objętość.
Ponownie szybko zagnieść ciasto, odcinać z niego nieduże kawałki i formować bułeczki, mogą być okrągłe, podłużne, nacięte wzdłuż,plecione z krótkich podwójnych i potrójnych warkoczy.
Gotowe bułki układać w sporych odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia, na sreberku powleczonym cienko tłuszczem albo papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na jakieś pół godziny.Smarować wierzch rozbełtanym jajkiem i posypywać makiem, sezamem, płatkami zbożowymi albo startym serem i ostrą papryką. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli macie piekarnik elektryczny, możecie po pewnym czasie zostawić włączoną tylko górną grzałkę, żeby nie przypiec za mocno spodu.
Bułki są pulchne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.