Małże wedle prowansalskiej kuchni

Małże wedle prowansalskiej kuchni

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    50 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • seler łodyga posiekany

    1 sztuka
  • pomidory ugotowane

    1/2 kg
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czamy mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • bazylia

    1/2 łyżeczki
  • wino czerwone

    250 ml
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małże dokładnie wyczyścić i odciąć zewnętrzne fałdy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulę i seler. Smażymy aż wszystko zmięknie 10-15 minut. Dodajemy pozostałe rzeczy i dusimy na wolnym ogniu kolejne 15 minut. Na końcu dodajemy małże i dusimy jeszcze dokładnie 10-12 minut i gotowe. To przepis jaki jadłem osobiście w Prowansji i jest genialny!!!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta98

01.01.2011 10:10
super

IlonaAlbertos

11.11.2010 00:08
Bardzo ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat