Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polskie tandoori

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
cebuka czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
curry 2 łyżki
morele świeże 4 sztuki
rodzynki 3 dkg
sól, pieprz do smaku
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jogurt naturalny 1 litr
ryż 20 (surowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Polskie tandoori

Kurczaka pokroić na porcje, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Cebulę i czosnek dodać do jogurtu i dobrze wymieszać, po czym zalać mięso i raz jeszcze wymieszać, aby masa jogurtowa dobrze pokryła mięso. Przykryć i zostawić na noc w lodówce i kilka razy zamieszać. Na drugi dzień naczynie przykryć płatkiem folii aluminiowej, w której należy zrobić kilka dziurek, aby para mogła uchodzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni i piec około godziny, następnie zdjąć folię i zrumienić. Mięso powinno być miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.09.2010 09:22
super , na pewno dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak