Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy po litewsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe od szynki 1/2 kg
bulion 1-2 szklanki
śmietana 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól do smaku
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
jajko 1 sztuka
gotowane marchewki 2 sztuki
przecier pomidorowy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tłuszcz 1 łyżka
pieprz, sól do smaku
Farsz: 5 sztuk
cebula 5 sztuk
ogórek kwaszony 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy po litewsku

Przygotować farsz: cebulę, marchew, ogórek drobno posiekać i obsmażyć na tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy, pieprz, sól i tartą bułkę. Gdy nadzienie ostygnie, dodać posiekane gotowane jaja oraz jajko surowe. Wszystko wymieszać. Umyte mięso pokroić na cienkie plastry, ostrożnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Plastry mięsa smarować nadzieniem, zawijać i spinać wykałaczkami, obtoczyć w mące. Obsmażyć zrazy na tłuszczu, ułożyć w rondelku, zalać rosołem i dusić. Pod koniec duszenia sos zabielić śmietaną. Podawać z ziemniakami, kwaszonym ogórkiem lub kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 21.03.2012 08:42
super
ilka_86 18.03.2012 21:50
apetycznie
Margo1 06.09.2010 09:21
smaczne, lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak