Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańska tortilla de patatas

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4
ziemniaki młode 0.5 kg
olej do smażenia
sól
szynka hiszpańska 15 dag
ser żółty 10 (ostry)

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańska tortilla de patatas

Ziemniaki myjemy i kroimy w cienkie talarki, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i lekko oprószamy solą. Kiedy nabiorą złotego koloru, zdejmujemy z patelni. . W misce roztrzepujemy jajka z odrobiną soli, dodajemy ziemniaki,ser i szynkę i dobrze mieszamy. Ponownie rozgrzewamy tłuszcz (2 łyżeczki) na patelni, tak żeby pokrył całe dno, i wylewamy mieszankę jajek i ziemniaków ,sera i szynki. Delikatnie ruszamy patelnią tak, żeby tortilla nie przywarła. Kiedy jajko się zetnie, przykrywamy patelnię talerzem. Następnie przewracamy omlet na talerz. Smażymy zawsze z odu stron na złotawy kolor.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 27.08.2013 22:48
brzmi hiszpańsko. To jakiś oryginalny przepis na tortillę?
Grażyna13 19.10.2012 19:28
super danie :)
caralajna 29.06.2012 08:26
pyszności
Jaheira11 27.07.2011 21:39
brzmi pysznie
Ewa/kalapurtka 22.07.2011 18:17
pyszne
barbara11561 30.03.2011 08:17
wspaniały
Nati 10.09.2010 13:40
super
Iwusia 09.09.2010 11:03
Bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak