Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz różowy na robionym zakwasie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

średnie buraki 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ząbek czosnku 4 ząbki
łyżka mąki 1 łyżka
pół szklanki mleka 0,5 szklanki
koper świeży 1 łyżeczka
ziele angielskie 2 szt
jajko 1 sztuka
chleb 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz różowy na robionym zakwasie

Zakwas:
Do dużego słoika wlać 2 litry wcześniej przegotowanej osolonej i ostudzonej wody dodać 3 średnie buraki pokrojone w paski .Wrzucić 2 liście laurowe , 4 ząbki czosnku , 2 ziela angielskie. Małą kromkę chleba zawinąć w gazę i wrzucić do wody . Lekko uchylić pokrywkę w słoiku .Słoik umieścić w ciepłym miejscu Za około 2 dni sprawdzić czy zakwas jest już kwaśny
Barszcz:
Do wcześniej przygotowanego zakwasu dodajemy szklankę wody ( na litr zakwasu pół szklanki wody) i pokrojonego w paski buraka , gotujemy .
W osobnym garnku mieszamy łyżkę mąki , jajko , pół szklanki mleka .mieszamy lub miksujemy.
Gdy barszcz będzie się gotować dodajemy powoli wcześniej wymieszane składniki .Chwilkę gotujemy . Na koniec dodajemy posiekany koperek
Podajemy z gotowanym jajkiem lub ziemniakami.
Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak