Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z żurawiną i serem pleśniowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2
słoiczki żurawiny 2/około40 dag
2 łyżki żurawiny
mrożony szpinak 20 dag
bulion drobiowy 500 ml
ser pleśniowy np.lazur
wino czerwone wytrawne 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z żurawiną i serem pleśniowym

Kurczaka myjemy ,osuszamy .Każdy filet kroimy wzdłuż na pół ,boki odcinamy tworzymy prostokąt.Mięso wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy 10 minut.Wyjmujemy i studzimy.Szpinak rozmrażamy .Blanszujemy w gorącej wodzie .odcedzamy i przelewamy zimna wodą . Studzimy.Żelatynę rozpuszczamy w rondelku z 1/2 szklanki schłodzonego wina.Namoczona żelatynę podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając aż się rozpuści.Zdejmujemy z ognia ,wlewamy pozostałe wino i dodajemy żurawinę .Trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji.Formę keksówkę przepłukujemy zimna wodą .Na spód wlewamy połowę czerwonej galarety.Wstawiamy do lodówki,zastudzamy.Każdy kawałek kurczaka i słupek sera zawijamy w liście szpinaku.Układamy w formie na galarecie.Delikatnie zalewamy pozostałą galareta jeszcze niezastygniętą .Wstawiamy do lodówki na 4 -5 godzin.Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy z formy .Dobrym sposobem jest zanurzenie formy z galareta w gorącej wodzie na chwile i szybkie obrócenie na półmisek.Kroimy taka galaretę w plasterki ,dekorujemy sałata ,żurawina i ziołami np. listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 30.10.2012 10:01
pycha
ben-ka 11.09.2011 09:12
to musi być smaczne.
barbara11561 18.06.2011 12:10
Ciekawe połączenie:)
Jolanta40 05.09.2010 10:02
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak