Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec małżowy w sosie z curry

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rozmrożonych, wstępnie przegotowanych małży 250 g
wytrawnego białego wina 300 ml
masła 50 g
średnia marchewka 1
cebula 1
jabłko 1
śmietanki 30% 200 ml
koncentratu pomidorowego 1 lyzeczka
curry 1 lyzeczka
makaron ryżowy 100 g
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec małżowy w sosie z curry

Makaron ryżowy ugotować z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Małże moczyć w zimnej wodzie, przez ok 2 godziny, po czym wielokrotnie wypłukać, aż woda będzie zupełnie czysta. Do rondelka wrzucić małże, zalać winem, zagotować i gotować przez około 10 minut, aż będą miękkie, odstawić. Cebule, marchewkę i jabłko obrać i umyć. Cebule pokroić w drobna kostkę, marchew starkować na tarce o grubych oczkach, jabłko pokroić w mniejsze paski lub kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule i marchew, smażyć do zeszklenia cebuli, po czym dodać jabłko, curry, paprykę, koncentrat, smażyć chwile mieszając, zalać śmietaną i doprawić sola i pieprzem, zagotować. Małże odcedzić na sitku, w razie konieczności podgrzać, gdyż wszystkie składniki muszą być cieple. Na środek dużego talerza kładziemy makaron ( w kształcie okręgu), dookoła układamy małże. Makaron polewamy sosem, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Spożywamy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 04.05.2012 07:43
pysznie wygląda
kokoszka
kokoszka 07.12.2011 10:09
smaczne:)
Mysiunia 27.06.2011 19:45
ciekawie wyglada:)
caroline1983 15.04.2011 14:15
Świetnie podane
Dorota71 28.09.2010 13:06
apetycznie wygląda
justyna111 06.09.2010 21:03
fajny
Lidia11 06.09.2010 11:46
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak