Tort wiśniowo-czekoladowy

Tort wiśniowo-czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    10
  • mąka

    10 lyzek
  • cukier

    10 lyzek
  • proszek do pieczenia

    2 lyzeczki
  • masło

    2 kostki
  • cukier puder

    300 g
  • kakao

    2 lyzki
  • wiśnie

    0,5 szklanki
  • sok z cytryny

    1
  • masło(polewa)

    1/2 kostki
  • mleko

    0,5 szklanki
  • kakao

    3 lyzki
  • Polewa:

    3 lyzki
  • cukier

    3 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1.Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wsypujemy przez sitko i delikatnie mieszamy. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 1700C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na 3 krążki. 2.Masło miksujemy z cukrem. Po zmiksowaniu dzielimy masę na 3 części. Jedną część mieszamy z kakao, drugą z sokiem cytrynowym, a trzecią z wiśniami- wg uznania. 3.Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy kakao (ew. rozpuszczamy czekoladę). 4.Pierwszy biszkopt smarujemy różową masa i rozrzucamy kawałki czekolady. Przykładamy drugim biszkoptem, smarujemy go białą masą i posypujemy wiśniami. Kładziemy trzeci biszkopt i polewamy polewą. Na polewie według uznania robimy kwiatki z różnych kolorów masy i układamy wiśnie. Boki smarujemy masą i obsypujemy posypką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Renataj

22.11.2012 21:46
Bardzo apetyczny.

agata1722

30.09.2011 12:47
uwielbiam

Sarenka

30.05.2011 09:44
Cudowny

grzegorz20

03.05.2011 16:09
to mi smacznie wygląda

alaaa

04.09.2010 20:05
super tort ,brawo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat