Oponki babuni

Oponki babuni

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier

    10 dag
  • jaja

    2 szt
  • mleko

    1/2 szkl.
  • masło

    10 dag
  • drożdże

    1/2 opakowania
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • konfitura morelowa

    10 dag
  • sól

    szczypta
  • tłuszcz do smażenia

    1 kg
  • cukier puder

    do posypania
  • konfitura

    10 porzeczkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Wrzucić rozkruszone drożdże, dodać letnie mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 min. Jeszcze raz zagnieść ciasto. Pozwałkować jak na placek. Wyciąć krążki. W każdym zrobić wgłębienie. Ponownie odstawic na 15 min. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Napełnić konfiturami, wstrzykując je do środka szprycą. Posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

m1monika

14.11.2011 22:52
pycha

malaczarna23

23.08.2011 10:48
pycha

tomek18

28.04.2011 17:12
super

ajres

07.04.2011 09:45
dobre

ewelina63

31.10.2010 18:42
super

Krzysztof42

30.10.2010 16:13
oponki babuni muszą być smaczne

Małgorzata113

06.05.2010 08:10
Oponki zawsze były na czasie. Smaczne i łatwe do zrobienia.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat