Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernikowe ptasie mleczko

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser tłusty trzykrotnie mielony 750 g
Masło roślinne w kostce 190 g
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 6 szt
Śnieżka w proszku 1 opak
galaretka truskawkowa 1 opak
biszkopty okrągłe 1/2 paczki
galaretki pomarańczowe 2 opakowania
woda 1 (wrząca)
polewa czekoladowa 1/2 opak
rodzynki kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowe ptasie mleczko

CIASTO
Żółtka, masło utrzeć na puch, dodać ser, obie mąki a na końcu ubitą pianę z białek z cukrem.
Sernik włożyć do dużej brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Piec w 180 stop.

PIANKA
Do mleka wsypać śnieżkę, ubijać robotem 5 minut.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody, odstawić do stężenia.
Stężoną galaretkę dodawać do ubitej śnieżki, ciągle ubijając.
Piankę wyłożyć na ostudzony sernik.
W piankę powkładać biszkopty, polać je polewą czekoladową i ułożyć po jednej lub dwie rodzynki na każdym biszkopcie.
Galaretki pomarańczowe przygotować według przepisu na opakowaniu.
Tężejące galaretki wylać na biszkopty, odstawić do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 16.10.2010 11:38
nigdy nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak