Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto półkruche na paszteciki

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na najlepsze ciasto do pasztecików!  Koniecznie sprawdźcie!

Składniki:

mąka 30 dag
margaryna 10 dag
żółtko surowe 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto półkruche na paszteciki

Do mąki dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę, jajko i zagnieść ciasto. Włożyć od lodówki na ok. 1 godzinę.

Wyjąc i rozwałkować, formując prostokąt ok. 30x10 cm.

Dowolne nadzienie wyłożyć na cieszcie w kształt wałeczka wzdłuż dłuższego boku po czym zwinąć i pokroić w zgrabne romby ok. 4-5 cm.

Gotowe paszteciki posmarować jajkiem, można posypać kminkiem i wstawić do gorącego piekarnika (ok. 180 stopni, 20-25 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 02.07.2012 19:44
pyszne
caroline1983 29.06.2011 15:18
Uwielbiam takie paszteciki :)
Elżbieta17 21.06.2011 14:10
Muszą być pyszne:)
Małgorzata106 30.05.2011 21:00
pycha
ben-ka 08.01.2011 17:39
Warto skorzystać z dobrego przepisu:)
Smakosz6 20.12.2010 08:39
mniam
Mati13 19.12.2010 11:42
super:)
ewasylwia 10.11.2010 09:54
napewno wypróbuję
Mysiunia 28.09.2010 20:51
Twoje paszteciki wyglądają wspaniale! :) aż ma sie ochote zjesc :)
borgia 28.09.2010 18:33
Oj znowu niespodzianka. Idę napisać do Doradcy, bo przesyt zdjęć jest niewskazany.
Mysiunia 28.09.2010 13:40
ciesze sie ze skorzystałas z mojego przepisu i tym bardziej ze paszteciki smakują:) będzie mi bardzo miło jesli pokazesz swoje cudeńka i dodasz je do mojego przepisu:)
borgia 28.09.2010 12:46
Zrobiłam z farszem z kiszonej kapusty. Zapomniałam posypać kminkiem i jestem na siebie zła. Dodałam łyżeczkę proszku, wyszło mi 12 pięknych sztuk (rozwałkowałam ciasto na dłuższy prostokąt, choć tej samej szerokości), Piekłam w 200*C 24 min. Zdjęcia posiadam i samego ciasta, i gotowych pasztecików, jednak nie wiem czy słusznym będzie jak wkleję. Ciasto na paszteciki polecam bo jest proste i pyszne. Barszczyk się gotuje...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak