Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wiśniówka powstaje z połączenia mocnego alkoholu z owocami wiśni. Można przygotować ją w domu przy użyciu kilku składników. 

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier 1 kg
wódka 0,5 l
spirytus 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniówka

Przepis na wiśniówkę zawiera tylko kilka składników. Sam proces przygotowania wiśniówki jest szybki, ale później trzeba uzbroić się w cierpliwość. Na gotową, domową wiśniówkę czeka się prawie dwa miesiące!

1. Wiśnie umyć.

2. Do 3l słoika układać na przemian warstwami: warstwa wiśni, warstwa cukrem, na przemian aż do pełna, zakręcić i odstawić na 5-10 dni mieszając od czasu do czasu aby nie sfermentowały.

3. Po tym czasie zalać je wódką i odstawić na około 1,5 miesiąca, potem zalać spirytusem nadal mieszając co jakiś czas.

4. Po tym czasie przelać do karafki.

Domową wiśniówkę można zostawić w słoiku i później zjeść. Są one mocne i wytrawne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 01.06.2011 09:30
Mniam, moja ulubiona
daria899 20.04.2011 20:36
wyśmienite
m1monika 14.11.2010 13:51
uwielbiam wiśniówkę :-)
Angelika12 08.11.2010 10:57
no super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak