Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Wypasiony,, murzynek.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 SZKLANKI MLEKA
margaryna(250 g)
20 daktyli
ok 1/2 szklanki likieru sambuca
krem orzechowy do tortów i składniki do jego przygotowania
posypka do dekoracji
kakao 4 łyżki
jajko 4 szt.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Wypasiony,, murzynek.

Daktyle bez pestek namaczamy w sambuce na ok 3 godziny.Cukier, margarynę, kakao,mleko podgrzewamy do otrzymania jednolitej masy. Odlewamy 1/2 szklanki na polewę. Kiedy masa ostygnie dodajemy wymieszane razem make, żółtka, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. Miksujemy aż wszystko się połączy. Białka ubijamy na piane,dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na tortownice, na gore dajemy pokrojone kawałki daktyli. Pieczemy w 180 stopniach ok 60 min. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy je na pół i przekładamy kremem orzechowym. Górę ciasta polewamy polewa i dekorujemy(ja użyłam posypki czekoladowej Mcflurry)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella23 02.05.2011 20:25
pycha
Sarenka 05.04.2011 15:47
Pożarłabym go :)
SmacznaPyza 29.01.2011 14:26
faktycznie wypasiony! musiał być przepyszny!
ZEWA 11.01.2011 13:10
wow, full wypas
Ewa104 03.11.2010 14:41
Pięknie wygląda.
ewelinapac 23.10.2010 08:40
zjadła bym tego murzynka
misia53 19.09.2010 17:59
Lubię taki wypas...
wedith1 15.09.2010 09:54
Oj wypasiony to on jest:) Kawałeczek bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak