tort schwarzwalski

tort schwarzwalski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • mąka tortowa

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • bita śmietana

    1 litr
  • Czekolada tabliczka

    3
  • Wiśnie w spirytusie

    30 sztuk
  • proszek do pieczenia łyżka

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: 4 jajka, ½ szklanki maki tortowej, ½ szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao

Ciasto piec ok. 15 min. w średniej tortownicy w piekarniku nagrzanym do 200°C

Masa do ciasta: 1 l śmietany kremówki, 3 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny, szklanka cukru pudru, wiśnie w spirytusie ok. 30 sztuk

Masa I: ½ l śmietany schłodzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać :½ szklanki cukru pudru, przestudzoną (płynną) czekoladę, żelatynę, kakao, mały kieliszek spirytusu od wiśni oraz wiśnie (zostawiając kilka do dekoracji)

Przed położeniem drugiej masy włożyć tortownicę z I masą do lodówki.


Masa II: ½ l schłodzonej śmietany ubić dodając cukier i jedną łyżeczkę żelatyny (rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody).

Przekładanie ciasta: Ostudzone ciasto przekroić na 2 części. Spód tortu nasączyć spirytusem i wyłożyć masę czekoladową. Przykryć druga częścią ciasta, nasączyć spirytusem. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę.

Dekoracja: Tradycyjnie tort schwarzwalski dekorujemy wiśniami i tartą czekoladą. Jednakże jest to sprawa dowolna, ja tym razem udekorowałam tort zwyczajnie gdyż zabrakło czekolady.

Gotowy tort wkładamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

10.01.2012 22:04
świetnie wygląda

patusia

10.12.2010 00:45
Bardzo apetycznie wygląda :)

hastalavista

23.09.2010 00:29
wygląda bardzo efektownie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat