Rodzynki umyć i namoczyć w winie. Filety rozbić, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić na 20 minut. Truskawki umyć, osuszyć i drobno pokroić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Mielone mięso wymieszać z ciepłym masłem, śmietaną, 1 jajkiem, dodać truskawki, jabłko i rodzynki wraz z winem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Mięsną masą posmarować filety, zwinąć je i związać bawełnianą nitką. Obtoczyć w przesianej mące, w rozbitym jajku i w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor, najlepiej w głębokim tłuszczu. Gotowe kotleciki układać na listkach zielonej sałaty.