Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki królewskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z piersi kurczaka 4 sztuki
mielone mięso drobiowe 50 dkg
jajko 2 sztuki
truskawki 5 sztuk
jabłko 1 sztuka
rodzynki 1 garść
gęsta śmietana 1 łyżka
masło lub margaryna 2 łyżki
sok z 1/2 cytryny
bułka tarta pikantna 2-3 łyżki
mąka pszenna 1-2 łyżki
otarta gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki królewskie

Rodzynki umyć i namoczyć w winie. Filety rozbić, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić na 20 minut. Truskawki umyć, osuszyć i drobno pokroić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Mielone mięso wymieszać z ciepłym masłem, śmietaną, 1 jajkiem, dodać truskawki, jabłko i rodzynki wraz z winem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Mięsną masą posmarować filety, zwinąć je i związać bawełnianą nitką. Obtoczyć w przesianej mące, w rozbitym jajku i w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor, najlepiej w głębokim tłuszczu. Gotowe kotleciki układać na listkach zielonej sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota71 28.09.2010 12:54
to coś dla mnie
RenataZ-et 04.09.2010 08:30
Mniam, faktycznie \"królewskie\" danie!
Margo1 03.09.2010 18:27
nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak