Kotleciki królewskie

Kotleciki królewskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z piersi kurczaka

    4 sztuki
  • mielone mięso drobiowe

    50 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • truskawki

    5 sztuk
  • jabłko

    1 sztuka
  • rodzynki

    1 garść
  • gęsta śmietana

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    2 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny

  • bułka tarta pikantna

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
  • otarta gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

  • wino czerwone wytrawne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rodzynki umyć i namoczyć w winie. Filety rozbić, skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić na 20 minut. Truskawki umyć, osuszyć i drobno pokroić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Mielone mięso wymieszać z ciepłym masłem, śmietaną, 1 jajkiem, dodać truskawki, jabłko i rodzynki wraz z winem, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać trochę bułki tartej. Mięsną masą posmarować filety, zwinąć je i związać bawełnianą nitką. Obtoczyć w przesianej mące, w rozbitym jajku i w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor, najlepiej w głębokim tłuszczu. Gotowe kotleciki układać na listkach zielonej sałaty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota71

28.09.2010 12:54
to coś dla mnie

RenataZ-et

04.09.2010 08:30
Mniam, faktycznie \"królewskie\" danie!

Margo1

03.09.2010 18:27
nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat