Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w bigosie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka 700 g
kapusta 1 głowa
marchewka 3 sztuki
cebula 2 sztuki
kełbasa toruńska 1 sztuka
śliwki suszone 100 g
koncentrat pomidorowy do smaku
powidła śliwkowe do smaku
grzyby suszone 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w bigosie

Golonkę włożyć do garnka i zalać wodą, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy, vegetę oraz suszone grzyby i gotować.
W międzyczasie umyć kapustę, umyć i obrać marchewkę.
Kapustę szatkować i sukcesywnie dorzucać do garnka.
Marchewkę pokroić w półplastry i dodac do kapusty.
Na patelni podsmażyć na oleju posoloną cebulę pokrojoną w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Jak cebula się zeszkli- dorzucić do bigosu.
Dodać suszone śliwki, łyżkę powideł śliwkowych i łyżkę koncentratu pomidorowego, trochę pieprzu i gotować ok 2-3 godzin.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, zakwasić koncentratem pomidorowym w miarę potrzeby, lub dosłodzić powidłami śliwkowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 15.03.2012 09:20
bardzo ciekawy przepis
maryśka 16.08.2011 09:27
ciekawa
aisoglam 14.12.2010 23:00
Takie męskie danie :)
wedith1 24.11.2010 21:08
Mniam:)
annamariakowalczyk3 09.11.2010 06:52
pyszne,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak