Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 lyzek
mąka 10 lyzek
cukier 10 lyzek
proszek do pieczenia 2 lyzeczek
masło 2 kostki
cukier puder 300 g
kakao 2 lyzki
sok z cytryny
Wiśnie w spirytusie 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowy

1.Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wsypujemy przez sitko i delikatnie mieszamy. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 1700C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na 3 krążki.

2.Masło miksujemy z cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dzielimy masę na 3 części. Jedną część mieszamy z kakao, drugą z sokiem cytrynowym, a trzecią z wiśniami- wg uznania.
3. Pierwszy biszkopt smarujemy różową masa i rozrzucamy kawałki czekolady. Przykładamy drugim biszkoptem, smarujemy go białą masą i posypujemy wiśniami. Kładziemy trzeci biszkopt i smarujemy go masą. Na masie według uznania robimy kwiatki z różnych kolorów masy i układamy wiśnie. Boki smarujemy masą i obsypujemy posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 19.10.2011 19:37
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak