Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    10 lyzek
  • mąka

    10 lyzek
  • cukier

    10 lyzek
  • proszek do pieczenia

    2 lyzeczek
  • masło

    2 kostki
  • cukier puder

    300 g
  • kakao

    2 lyzki
  • sok z cytryny

  • Wiśnie w spirytusie

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wsypujemy przez sitko i delikatnie mieszamy. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 1700C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na 3 krążki.

2.Masło miksujemy z cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dzielimy masę na 3 części. Jedną część mieszamy z kakao, drugą z sokiem cytrynowym, a trzecią z wiśniami- wg uznania.
3. Pierwszy biszkopt smarujemy różową masa i rozrzucamy kawałki czekolady. Przykładamy drugim biszkoptem, smarujemy go białą masą i posypujemy wiśniami. Kładziemy trzeci biszkopt i smarujemy go masą. Na masie według uznania robimy kwiatki z różnych kolorów masy i układamy wiśnie. Boki smarujemy masą i obsypujemy posypką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

19.10.2011 19:37
fajny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat