Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 lyzki
cukier 4 lyzki
mąka tortowa 1 lyzki
proszek do peiczenia 1 lyzeczka
masło 2 kostki
gorzka czekolada 50 g
Rózowe perełki do dekoracji tortów
Różowa posypka
cukier puder 0,5-1 szklanka
orzechy mielone 4 lyzki
orzechy mielone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy

Biszkopt orzechowy- można potroić składniki lub upiec 3 biszkopty (ja piekłam 1 z 10 jajek, odpowiednio dostosowując do tego proporcje reszty składników i przecięłam na 3 części)

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Masło ucierać z cukrem jakieś 20 min. Dodać zmielone orzechy i jeszcze chwile ucierać.
Biszkopty posmarowac masa i udekorować. Czekolade stopić w kąpieli wodnej i polac wierzch biszkopta. Udekorowac.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojskowy2828 05.03.2023 10:20
pyszny tort
maryśka 25.09.2011 21:00
super
PaniMISIOWA 28.06.2011 12:21
mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak