Tort orzechowy

Tort orzechowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • bułka tarta

    3 lyzki
  • cukier

    4 lyzki
  • mąka tortowa

    1 lyzki
  • proszek do peiczenia

    1 lyzeczka
  • masło

    2 kostki
  • gorzka czekolada

    50 g
  • Rózowe perełki do dekoracji tortów

  • Różowa posypka

  • cukier puder

    0,5-1 szklanka
  • orzechy mielone

    4 lyzki
  • orzechy mielone

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt orzechowy- można potroić składniki lub upiec 3 biszkopty (ja piekłam 1 z 10 jajek, odpowiednio dostosowując do tego proporcje reszty składników i przecięłam na 3 części)

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Masło ucierać z cukrem jakieś 20 min. Dodać zmielone orzechy i jeszcze chwile ucierać.
Biszkopty posmarowac masa i udekorować. Czekolade stopić w kąpieli wodnej i polac wierzch biszkopta. Udekorowac.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maryśka

25.09.2011 21:00
super

PaniMISIOWA

28.06.2011 12:21
mniam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat