Tort czekoladowo-wiśniowy

Tort czekoladowo-wiśniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 kostki
  • cukier puder

    0,5 szklianki
  • kakao

    4 lyzki
  • sok z cytryny

    2-3 lyzki
  • spirytus

    3 lyzki
  • rozowa posypka to tortów

  • Wiśnie w spirytusie

    1 szklanka
  • biszkopt ciemny

    4 łyzki
  • cukier

    4 łyzki
  • kakao

    2 lyzki
  • mąka

    4 lyzki
  • proszek do pieczenia

    1 lyzeczki
  • cukier

    9 lyzek
  • mąka

    9 lyzek
  • proszek do pieczenia

    2 lyzeczki
  • spirytus

    2 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • powidła

    1 wiśniowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.
Biszkopt ciemny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Każdego biszkopta naponczować.
Masa:
Masło miksować z cukrem ok. 20 minut. Wlać spirutus jeszcze kilka minut pomiksować. Masę podzielic na 2 części (2/5 ma być jasna 3/5 ciemna). Do jednej dodac sok z cytryny i wymieszac, do drugiej dodać kakao i zmiksować.
Przełożenie tortu:
Biszkopt jasny + ½ powideł + 1/3 masy ciemnej + porozrzucane wiśnie (pół szklanki) + biszkopt ciemny + ½ powideł + ½ masy jasnej + biszkopt jasny + ½ masy jasnej + dekoracja z ciemnej masy (1/3) i wiśni
Boki posmarować 1/3 masy ciemnej i odsypać posypka

Smarowanie masą po powidłach może sprawiac pewne trudności można wiec posmarować biszkopt, który miał być na masie, a następnie odwrócic go do góry nogami i przyłożyć na powidła.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ewaa

05.02.2012 15:00
spetycznie wyglada

kochanyptysiu

06.04.2011 14:07
WYGLADA BOSKO

jarek4

05.12.2010 16:46
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat