Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-wiśniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 2 kostki
cukier puder 0,5 szklianki
kakao 4 lyzki
sok z cytryny 2-3 lyzki
spirytus 3 lyzki
rozowa posypka to tortów
Wiśnie w spirytusie 1 szklanka
biszkopt ciemny 4 łyzki
cukier 4 łyzki
kakao 2 lyzki
mąka 4 lyzki
proszek do pieczenia 1 lyzeczki
cukier 9 lyzek
mąka 9 lyzek
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
spirytus 2 łyżki
woda 3 łyżki
powidła 1 wiśniowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-wiśniowy

Biszkopt jasny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.
Biszkopt ciemny:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Każdego biszkopta naponczować.
Masa:
Masło miksować z cukrem ok. 20 minut. Wlać spirutus jeszcze kilka minut pomiksować. Masę podzielic na 2 części (2/5 ma być jasna 3/5 ciemna). Do jednej dodac sok z cytryny i wymieszac, do drugiej dodać kakao i zmiksować.
Przełożenie tortu:
Biszkopt jasny + ½ powideł + 1/3 masy ciemnej + porozrzucane wiśnie (pół szklanki) + biszkopt ciemny + ½ powideł + ½ masy jasnej + biszkopt jasny + ½ masy jasnej + dekoracja z ciemnej masy (1/3) i wiśni
Boki posmarować 1/3 masy ciemnej i odsypać posypka

Smarowanie masą po powidłach może sprawiac pewne trudności można wiec posmarować biszkopt, który miał być na masie, a następnie odwrócic go do góry nogami i przyłożyć na powidła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 05.02.2012 15:00
spetycznie wyglada
kochanyptysiu 06.04.2011 14:07
WYGLADA BOSKO
jarek4 05.12.2010 16:46
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak