Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa z migdałami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3-4 antonówki
cynamon
płatki migdałowe
żółtko jajek
cukier waniliowy
25dag mąki
12dag masła
jaja 2 szt.
kremówka 25 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z migdałami

Masło posiekać nożem z przesianą z solą mąką.Dodać żółtko i trochę zimnej wody by wyrobić ciasto.Wstawić do lodówki na ok h. Rozwałkować,przełożyć do natłuszczonej formy i wyłożyć na to fasolę(lub nakłuwać widelcem jak ja:) ).Zapiekać ok15-20min w180stopniach.
Jabłka ubrać i pokroić w ćwiartki,skropić sokiem z cytryny.
Kremówkę ubić,dodać cukier waniliowy(ewentualnie trochę zwykłego cukru) i jajka i dalej ubijać.
Na cieście ułożyć jabłka,posypać płatkami migdałowymi i cynamonem.Wylać masę i zapiekać ok30min w180stopniach.Posypać cukrem pudrem.

***
można zostawić troszkę ciasta do dekoracji wierzchu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 25.01.2012 23:47
mniam
iknkirke 07.04.2011 08:53
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak