Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z ucieranym ciastem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier puder 25 dag
jajko 6
proszek do pieczenia 1
mleko ugotowane 10 lyzek
mąka 3,5 szklanki
mak 2 szkanki
cukier 2 szklaki
jajko 2
zapach migdałowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z ucieranym ciastem

Margarynę ucierać z cukrem, dodawać po 1 żółtku i nadal ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do utartych składników po łyżce. Nadal ucierać. Później wlac mleko i wszystko dobrze wymieszać. Na samym końcu ubic pianę z białek i połaczyć z reszta składników.
Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.
Połowę ciasta wyłożyć na brytfankę, na to mak i resztę ciasta.
Piec ok. 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 15.05.2011 17:35
pycha
Elżbieta18 03.05.2011 17:22
JA do ciast daje masło. Ale przepis dobry.
ewelinapac 05.04.2011 17:55
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak