Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślaski kołacz z serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
margaryna 10 dag
żółtko jajek 2
mleko 1 szklanka
mąka 3 szklanki
cukier (na ciasto) 15 dag
olejek pomarańczowy 1
biały se 2x mielony 1 kg
budyń waniliowy 1
rodzynki 10 dag
cukier 3/4 szklanki
mąka (kruszonka) 0,5 szklanki
masło 5 dag
cukie (kruszonka) 4 łyżki
jajko 3 (do sera)

Przepis i sposób przygotowania na: Ślaski kołacz z serem

Ciasto:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia.
Ser:
Masło zmiksowac z cukrem dodawac po 1 żółtku i łyżce zmielonego sera. Z białek ubić pianę i połaczyć z serem. Dodać rodzynki.
Kruszonka:
Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać.
Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase serowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 28.08.2011 23:04
najlepszy kołacz jest właśnie z serem!
jolajka 31.05.2011 18:01
przepysznie wygląda
kochanyptysiu 06.04.2011 14:06
EKSTRA
ewelina/bunia 29.09.2010 12:11
wygląda wysmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak