JABŁKA W CIEŚCIE Z CYNAMONEM I BITĄ ŚMIETANĄ

JABŁKA W CIEŚCIE Z CYNAMONEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    1/4 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia łyżeczka

  • tłuszcz do smażenia

    25 dag
  • cukier puder

    5 łyżek
  • jabłko kwaśne

    60 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem, białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żóltka, smietanę, sól i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać by nie zostały grudki. Na koniec dodać pianę z białek delikatnie mieszając by ciasto nabrało puszystości.
Jabłka obrać, pokroić na grube krążki, zamoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dość głębokim garnku. Smażyć na złocisty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać świeżutkie zaraz do degustacji. ;-)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna141

16.05.2011 09:26
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat