Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dag
  • mąka

    0,5 kg
  • margaryna

    15 dag
  • cukier

    15 dag
  • jajko

    1
  • żółtka

    2
  • budyń waniliowy

    1
  • mleko

    200 ml
  • rodzynki

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić z mlekiem i łyżką cukru i maki. Zostawić aż rozczyn się powiększy.
Wsypać mąke, budyń do dużej miski. Margarynę rozpuścic i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn. Wbic całe jajko i 2 żółtka, wlac margarynę i dobrze wyrobić. Wierzch posypac maka (troszkę). Poczekać aż ciasto wyrośnie przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu wsypac rodzynki. Włożyć do formy piec 40-45 minut w temp. 160 stopni. Można pokukrowac lub posypac cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat