Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki puszyste

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 szklanek
mleko 2 szklanek
drożdże 10 dkg
cukeir 4 łyzki
jajko 4
żółtko jajek 6
szczypta soli
spirytus 2 łyzki
roztopiona margaryna 12 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki puszyste

Rozczyn:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
Drożdże
1 łyżka cukru
Szczypta soli

Do wyrośniętego rozczynu dodać margarynę, resztę maki, mleka i pianę z jajek ubitą na parze. Wyrobić ciasto. Formować w kulki do których wkładamy marmoladę.
Maszyny na tłuszczu, aby pączki mogły całe się zanurzyć.
Po upieczeniu polewamy lukrem (białka utrzeć z cukrem pudrem) i posypujemy usmażoną skórką pomarańczową lub sypiemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria899 28.01.2011 02:01
pychota
Ewa111 20.01.2011 12:55
wypadało by w karnawale chociaż raz upiec pączki
alaaa 04.09.2010 20:09
ale masz fajny lukier,mi nie wychodzi taki biały..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak