Pączki puszyste

Pączki puszyste

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    5 szklanek
  • mleko

    2 szklanek
  • drożdże

    10 dkg
  • cukeir

    4 łyzki
  • jajka

    4
  • żółtka

    6
  • szczypta soli

  • spirytus

    2 łyzki
  • roztopiona margaryna

    12 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozczyn:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
Drożdże
1 łyżka cukru
Szczypta soli

Do wyrośniętego rozczynu dodać margarynę, resztę maki, mleka i pianę z jajek ubitą na parze. Wyrobić ciasto. Formować w kulki do których wkładamy marmoladę.
Maszyny na tłuszczu, aby pączki mogły całe się zanurzyć.
Po upieczeniu polewamy lukrem (białka utrzeć z cukrem pudrem) i posypujemy usmażoną skórką pomarańczową lub sypiemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

daria899

28.01.2011 02:01
pychota

Ewa111

20.01.2011 12:55
wypadało by w karnawale chociaż raz upiec pączki

alaaa

04.09.2010 20:09
ale masz fajny lukier,mi nie wychodzi taki biały..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat