Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony z białym winem i tymiankiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białe wino 250ml
boczek 2kg ze skórą

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony z białym winem i tymiankiem

Skórę boczku nacinamy w kwadraty nacieramy solą i pieprzem czarnym na blachę układamy 4 główki czosnku(nieobranego) przekrojonego na pół na czosnek kładziemy kilka łodyg tymianku układamy boczek skórą do góry polewamy oliwą z oliwek i białym winem pieczemy ok 2godz w temp. 180c.Upieczony boczek przekładamy do naczynia przyciskamy pokrywką i dodatkowo obciążamy wstawiamy do lodówki na 6godz.Następnie kroimy na porcje, robimy sos z wywaru który został z pieczenia.Porcje boczku przed podaniem podsmażamy na patelni przykrywając folią aluminiową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak