Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarskie cukinie faszerowane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 3 szt
pieczarki 400 g
cebula 1 szt
olej roślinny 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Jarskie cukinie faszerowane

Obraną cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i lekko solimy.
Cukinie obieramy (jeśli skóra Wam nie przeszkadza, można ją zostawić, ja jednak wolę się jej pozbyć). Następnie przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką. Powstałe łódeczki solimy, a wydobyty miąższ siekamy i dodajemy do pieczarek.
Farsz doprawiamy do smaku przyprawami i czekamy, aż sok odparuje. Gdy to nastąpi wypełniamy nim wydrążone cukinie, które następnie posypujemy serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i pieczemy do zmięknięcia cukinii – około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak