dzem borówkowo gruszkowy

dzem borówkowo gruszkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg borówek

  • 3 szklanki cukru

  • 50 dag gruszek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borówki przebrać, umyć, osączyć, przesypać cukrem w naczyniu, w którym będą się smażyły. Zostawić na 12 godzin. Następnego dnia gotować, aż owoce pękną, puszczą sok i staną się szkliste. Obrać gruszki ze skórek i gniazdek nasiennych, podzielić na ćwiartki. Włożyć do borówki i smażyć razem jednego dnia 10 minut i następnego jeszcze 10 minut, nie mieszając, a jedynie przetrząsając garnkiem, gorący jeszcze dżem wkładać do wypasteryzowanych, gorących słoików i zamknąć natychmiast wygotowanymi we wrzącej wodzie zakrętkami. Słoiki owinąć kocem; po wystygnięciu odstawić w chłodne miejsce

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

usmiech

24.10.2010 22:48
fajny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat