malinowy kompot

malinowy kompot

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 kg malin

  • 1 kg cukru

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przebrać maliny, wypłukać na sicie. Wygotować zakrętki i słoiki. Nałożyć maliny do słoików do wysokości ¾ słoika. Przygotować syrop 20 dag cukru na 1 litr wody, zalać maliny gotowym syropem-owoce muszą być całkowicie zakryte. Zamknąć zakrętką. Przygotować garnek w którym zagotujemy kompot, na dno garnka położyć gazetę lub szmatkę, ustawić słoiki i nalać wody ciepłej uważając by woda nie zakryła zakrętek. Postawić garnek na ogień gdy zacznie się gotować to zaczynamy liczyć czas 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki z garnka i posprawdzać czy wszystkie się zamknęły-jeśli tak można wynosić je do spiżarni.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maciek7

19.12.2011 19:22
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat