Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

malinowy kompot

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 kg malin
1 kg cukru

Przepis i sposób przygotowania na: malinowy kompot

Przebrać maliny, wypłukać na sicie. Wygotować zakrętki i słoiki. Nałożyć maliny do słoików do wysokości ¾ słoika. Przygotować syrop 20 dag cukru na 1 litr wody, zalać maliny gotowym syropem-owoce muszą być całkowicie zakryte. Zamknąć zakrętką. Przygotować garnek w którym zagotujemy kompot, na dno garnka położyć gazetę lub szmatkę, ustawić słoiki i nalać wody ciepłej uważając by woda nie zakryła zakrętek. Postawić garnek na ogień gdy zacznie się gotować to zaczynamy liczyć czas 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki z garnka i posprawdzać czy wszystkie się zamknęły-jeśli tak można wynosić je do spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 19.12.2011 19:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak