Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura poziomkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg poziomek
1 kg cukru
odrobina kwasku cytrynowego
1 szklanka wody

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura poziomkowa

Poziomki wypłukać, osączyć na sicie. W płaskim rondlu zrobić syrop z kwasku cytrynowego, wody i cukru. Wsypać do niego owoce, doprowadzić do wrzenia, potrzymać 5 minut na ogniu. Potrząsając delikatnie garnkiem. Zdjąć rondel z ognia i pozostawić w nim owoce na 12 godzin. Po tym czasie znowu zagotować, potrzymać 5 minut na ogniu i zostawić do wystygnięcia. Kolejnego dnia trzymać poziomki na ogniu 15 minut, zdjąć powstałą pianę, gdy owoce staną się szkliste, gorącą konfiturę wkładać do wygotowanych słoików szybko zakręcając

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak